Yrittäjyys

Mitä yrittäjyys on?

Yrittäjyys ei ole vain pelkkää yrityksen perustamista. Yrittäjyys on tapa ajatella, toimia ja elää osana yhteiskuntaa. Yrittäjyys on enemmänkin luonteenpiirremäinen ominaisuus, jota voi kehittää läpi koko elämän. On totta, että osa meistä lähtökohtaisesti sopii varmasti paremmin yrittäjäksi kuin toiset, mutta yrittäjyyttä voi toteuttaa niin monella tavalla, että on todella vaikea sanoa kuka olisi hyvä yrittäjä ja kuka ei.

Yrittäjyyttä yleensä syntyy sinne missä on jotain ongelmia ratkaisematta. Ilman ongelmia, kukaan tarvitse ratkaisua mihinkään ja on vaikeaa tehdä rahaa. Jos taas jostain löytyy ongelma, kohta on joku ratkaisemassa sitä, koska ratkaisulla on mahdollisuus tienata jotain. Tästä johtuen yrittäjyyttä löytyy käsittämättömän monessa erilaisessa muodossa.

Osa yrittäjistä haluaa työllistää itsensä yrittäjyyden avulla ja saada vain oman toimeentulon. On olemassa toimialoja, millä tämä on lähes ainoa vaihtoehto toimia. Tälläisia henkilöitä kutsutaan yleensä nimellä ammatinharjoittaja.

Joku toinen taas haluaa luoda itselleen yrityksen ja saada sen pyörimään ilman omaa aktiivista työpanostaan. Tämä tarjoaa mahdollisuuden suurempiin tuloihin ja työpaikkojen luomiseen, mutta on lähtökohtaisesti hiukan monimutkaisempaa, kuin pelkkä itsensä työllistäminen. Heistä puhutaan yleensä termillä liikkeenharjoittaja.

Yrittäjyydessä ei ole oikeaa tai väärää polkua, kunhan tekee sitä mitä itselle toimii ja ei riko lakia. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmaksi yrittäjäksi todennäköisesti kehityt. Yritystä aletaan yleensä aina tekemään tavalla toi toisella itsensä ympärille ja silloin kannattaa pelata omilla vahvuuksilla. Jos et tunne itseäsi, et välttämättä tunne myöskään omia vahvuuksiasi ja silloin niiden hyödyntäminen jää vähälle.

Erilaisia yrittäjyyden muotoja

 • sisäinen yrittäjyys
 • ulkoinen yrittäjyys
 • franchising-yrittäjyys
 • kasvuyrittäjyys
 • yksityisyrittäjyys
 • tiimiyrittäjyys
 • Freelancerina toimiminen
 • Alihankinta
 • Start-up-yrittjyys

Miten yrittäjyyttä voi kehittää?

Yrittäjyyttä voi kehittää. Vaikka ajoittain vaikuttaa siltä, että julkisuudessa pyörii paljon kaikenlaisia ihmelapsia, jotka ovat laittaneet ensimmäisen viritelmänsä pystöön ja 8-vuotiaana, suurin osa yrittäjistä on täysin tavallista Riittaa ja Marttia. Älä anna julkisen hypen vääristää kuvaasi asiasta. 99% yrittäjistä on ihan tavallisia ihmisiä joilla on hyvin keskinkertainen yritysidea. Miksi heistä on sitten tullut yrittäjiä? Tarinoita on varmasti yhtä monta kuin on kertojiakin. Vain yksi asia on varmaa: he ovat ryhtyneet yrittämään.

Yrittämisessä ei ole kovinkaan kummoisia salaisuuksia. Parhaiten kaikki siihen liittyvät kikat ja opit tulee tekemällä, oli lähtökohta sitten mikä hyvänsä. Se joka joka tarttuu toimeen, epäonnistuu ja yrittää uudelleen on paljon parempi yrittäjä kuin sellainen jolla on täydellinen suunnitelma, mitä ei ikinä toteuteta käytännössä. Yrittäjyys on tekemistä.

Parhaat keinot kehittää omaa yrittäjyyttä

 1. Perusta yritys ja ryhdy myymään jotakin. Tämä on oppikoulu jossa selkäsauna on päivittäistä, mutta jos sinniä riittää ja halua oppia omasta tekemisestä, parempaa oppikoulua yrittäjyyteen ei ole.
 2. Yrittäjien kanssa hengaaminen. Mikään ei ruoki yrittäjyyttä, kuin toiset yrittäjät. Ihminen, joka ei ole koskaan toiminut yrittäjänä ei voi sanoa sinulle kovinkaan paljon mitään hyödyllistä oman yrittäjyytesi suhteen. Jos yhdistät tämän neuvoon numero 1, sinulla on voittava yhdistelmä käsissäsi.
 3. Yrittäjyysvalmennuksiin osallistuminen. Näiden taso vaihtelee, mutta jos löydät itsellesi hyvän vertaisryhmän aloitusvaiheessa, se voi nostaa toimintaasi ihan uskomattomalla tavalla seuraavalle tasolle. Jos ”yrittäjyysvalmennus” tapahtuu luentoina ja luokkahuoneessa, siihen meillä on tarjota vain yksi ohje: Käänny ja lähde juoksemaan. Kovaa.
 4. Kirjojen lukminen. Varsinkin erilaisten yrittäjämäisten persoonien kommelluksista lukeminen avaa sinulle loistavan mahdollisuuden tarkastella maailmaa yrittän silmin. Varsinkin Richard Bransonin ”losing my virginity” ja Arnold Swarcheneggerin ”Total Recal” ovat loistavia opuksia.
 5. Vältä opettajia ja byrokraatteja, jotka eivät ole koskaan olleet yrittäjinä. Poikkeuksia toki on, mutta yleisesti ottaen nämä henkilöt yrittävät imeä kaiken yrittäjäenergian rippeet sinusta irti ja jättää jäljelle vain tyhjän ja passiivisen ihmisen kuoren. En tiedä miksi asia näin on, mutta harva lähtee esimerkiksi starttirahan hakuprosessista ”energisoituneena”.

Miksi yrittäjyys on tärkeää?

Olen monta kertaa hengaillut erilaisissa yrittäjyyttä käsittelevissa tilaisuuksissa ja pistänyt merkille, että osalla ihmisistä on todella lataunut käsitys yrittäjyydestä. Osalle se on jotain pyhää ja arvo itsessään. Toiselle yrittäjyys saattaa merkitä kapitalistista riistoa ja jos hän saisi päättää, kaikki olisivat töissä julkisella puolella. Toki kumpikaan ajatustapa ei ole kovin kummoinen vaihtoehto. Tärkeintä on muistaa, että yrittäjyys on tapa toteuttaa omia päämääriään ja se siitä. Ei yrittäminen itsessään ole hyvää tai pahaa, se on mitä, miten ja miksi sitä yrittäjyyttä toteuttaa.

Koska hyvinvointivaltiomme on melkoisessa kusessa raskaan kustannusrakenteensa takia, yrittäjyyttä on alettu luukuttamaan jokaisesta kanavasta. Nyt se on seksikästä ja jees, koska rahaa tarvitaan ja paljon. Ja tottahan se on, yrittäjyys on yhteiskunnan tärkeä kivijalka. Ilman yrittäjyyttä ja yrittäjiä, yhteiskuntamme hyvinvointi sortuisi hetkessä. Katsomalla seuraavan 10 minuutin videon saat aika hyvän käsityksen siitä, miten yhteiskunta toimii ja mikä on yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassamme.

Leave A Response

* Denotes Required Field